Autoaccu's

Er zijn vandaag verschillende soorten autoaccu's op de markt. Denk bijvoorbeeld aan natte accu's, calciumaccu's en AGM-accu's (Absorbed Glass Mat). Elk soort moet op een lichtjes andere manier worden onderhouden. Handig is dat ze allemaal met een 24 V- of 12 V-acculader van CTEK kunnen worden opgeladen en onderhouden.

Voor autoaccu's is het zo dat de accu via een serie trappen wordt opgeladen en in conditie gehouden door een 12 V-acculader zoals de MXS 5.0. Eerst verwijdert hij de zwavel van de interne platen. Vervolgens breekt hij die af en mengt hij die weer in de zuuroplossing om de accu nieuw leven in te blazen. Voor vrachtwagens en andere grotere voertuigen voeren de 24 V-acculaders van CTEK dezelfde taak uit.

Natte, calcium- en AGM-accu's zijn allemaal verschillende uitvoeringen van de loodzuuraccu. Elk heeft eigen voor- en nadelen en onderhoudsvereisten.

Natte autoaccu's domineren nog altijd een groot deel van de markt voor autoaccu's. Kenmerkend voor de eerste natte accu's was dat ze bestonden uit breekbare, aan de bovenkant open glazen bakken waarin loden staven hingen. Maar dankzij ontwikkelingen in de productietechniek en op veiligheidsgebied is de natte accu uitgegroeid tot een betaalbare en betrouwbare voertuigaccu die lang meegaat indien juist opgeladen en onderhouden.

Calciumaccu's spelen ook een belangrijke rol op de accumarkt. Algemeen gezien hebben ze dezelfde opbouw als natte accu's. Een verschil is dat zowel de positieve als negatieve platen gemaakt zijn van een calciumlegering. Dat betekent dat het vloeistofverlies ongeveer 80% lager is dan bij een normale natte accu en de zelfontlading aanzienlijk trager verloopt. Er zijn dus enorme voordelen verbonden aan deze accu's.

AGM-accu's, de zogenaamde droge accu's, zijn de nieuwste stap in de evolutie van loodzuuraccu's. In plaats van water of een gel te gebruiken, maakt een AGM-accu gebruik van een isolator van glasvezel om de elektrolyt op zijn plaats te houden.

Gelaccu's maken gebruik van een zuur in gelvorm. Gelaccu's zijn bestand tegen diepontlading en worden over het algemeen gebruikt in voertuigen met veeleisende elektrische uitrusting, in elektrische rolstoelen en op boten.

Al deze accu's gebruiken verschillende technologieën die geschikt zijn voor de verschillende behoeften van het voertuig. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze moeten zorgvuldig worden onderhouden om ervoor te zorgen dat ze altijd de energie leveren die nodig is. Geen van deze accu's is vrij van zelfontlading, waardoor ze allemaal op een gegeven moment een lading vereisen. Dat kunt u overlaten aan een 24 V- of 12 V-acculader van CTEK.

In tegenstelling tot veel andere acculaders op de markt reageert een 24 V- of 12 V-acculader van CTEK alleen op de specifieke behoeften van een accu. Daardoor is elke CTEK-lader ideaal om alle soorten autoaccu's op te laden, in conditie te houden en hun levensduur te verlengen.