CTEK viktig kugge när behovet av laddplatser i fjällen ökar

Kläppen Ski Resort är Sveriges största familjeägda skidanläggning och den första anläggningen man når i Sälen om man kommer söderifrån med bil. Även på sommaren är det ett populärt besöksmål där man som besökare kan uppleva allt från vandring och kanotpaddling till mountainbike och discgolf.  

klappen-web-1.jpgMed allt fler besökare varje säsong som kör elektriska bilar har även ett behov av laddplatser uppstått bland Dalarnas fjälltoppar och berg. Inte minst bland bostadsrättsföreningarna i Kläppen. Tillsammans med Kalema E-Mobility AB som är Kläppens partner för elbilsladdning har man därför valt att installera ett flertal laddpunkter från CTEK. 

"Generellt är laddplatser något av en hårdvaluta i fjällvärlden, det finns inte jättemycket laddpunkter här. Samtidigt ser vi ju att behovet ökar i takt med att fler och fler skaffar elbil. Det var en av anledningarna till att Kläppen tog det här initiativet för att tillsammans med lokala bostadsrättsföreningar göra en investering i laddinfrastruktur", säger Martin Götesson som är VD på Kalema E-Mobility AB, företaget som utfört installationerna. 

Installationen av laddplatserna i Kläppen har varit ganska komplex förklarar Martin Götesson. 

"Strömtillförseln har inte alltid varit optimal och ledtiderna kan vara lite längre. Ofta har man heller inte tänkt på på framtida behov av rör och kanalisation vid nybyggnation av bostäder. Det har varit en komplex resa. Men vi har löst det!" 

I Kläppen har Kalema E-Mobility AB till dags dato installerat ett fyrtiotal laddplatser. Det finns även andra aktörer på marknaden vilket innebär att siffran över laddplatser antagligen är högre.  

"Vi har valt att använda oss av CHARGESTORM CONNECTED 2 med dubbla uttag på 11kw. Därtill har vi tillsett att det finns lastbalansering, antingen lokalt eller genom en så kallad “central grid controller”. Allt beroende av vilken eltillförsel man har. "
Martin Götesson, VD Kalema E-Mobility AB 

Det finns fler anledningar till att man valde CTEK som leverantör menar Martin Götesson. Bland annat pekar han på att laddare från CTEK är kompatibla och driftsäkra. 

"Sedan spelar det kanske en viss roll att CTEK är ett lokalt företag som har sin bas i Vikmanshyttan i Dalarna. Det innebär att produkterna tillverkas i närområdet!"